onsdag den 29. april 2015

Pottetræning og elimination communication (EC)

Jeg får jævnligt spørgsmål fra forældre, som gerne vil pottetræne deres børn. Nogle vil gerne gøre det tidligt, andre er bange for at overtræde barnets grænser.

For nogle år siden skrev jeg en mail til en kunde og den har jeg faktisk haft liggende i et stykke tid og tænkte, at der måske var nogle, som kunne få lidt inspiration.

Personligt er jeg igang med at pottetræne barn nummer tre nu og det går strålende. Også selvom overskuddet ikke har været til at træne tidligt, som jeg gjorde med den første. :)

Se min mail til kunden under billedet.
Pottetræning med Beco potten
Pottetræning med Beco potten

Hej,


Så er din datter blevet 8 mnd, spændende. Angående pottetræning. Det kommer meget an på, hvor meget du har lyst til at gøre ud af det. Vores var et eksperiment og vi har bestemt ikke fortrudt. Børn har et naturligt instinkt der fortæller dem, at de skal tisse og lave væk fra dem selv, men vi træner dem til at gøre det hele ud over dem selv. Og så forventer vi efter et par år, at de selv skal komme og sige, at nu vil de pludselig gerne noget andet.. Det går ikke helt op, efter min mening.


Når børnene er under to år, kan de ikke styre deres åbne/lukke mekanisme endnu. Men hvis man efterkommer deres behov for ”elimination”, som det hedder på engelsk, så vil deres fornemmelse for, hvornår de skal blive styrket og de kan give signal på forhånd. Sådan fungerer det de fleste steder i Asien og Afrika, hvor man slet ikke bruger bleer. Det handler altså ikke om at styre det men om at give signal og så efterkomme barnets behov, ligesom vi giver det mad og søvn og så videre.

Vores egne erfaringer er rigtig positive. Min søn sad på potten fra 8 mnd, aldrig med krav om succes. Langsomt lærte vi hans signaler og han har ikke lavet stort i sin ble siden. Det kommer på potten eller toilettet. Det har han det bedst med, kan vi mærke. Han er nu knap to år og har i lang tid kunnet holde sig, utroligt nok. Vi tager bleen af og kommer ham på potten på faste tidspunker eller når vi fornemmer der er noget og så tisser han 9 ud af 10 gange og der er ikke tisset i bleen. Der kommer dog stadig tåre i bleen og det er også helt ok. Vi har ikke mulighed for at være 100% opmærksomme på det hele tiden og det er jo det, bleen er der for. Men vi har det godt med, at han har et naturligt forhold til potte og toilet og finder det helt normalt at elimenere dér i stedet for i bleen.
Pottetræning med Training pants
Pottetræning med training pants.

Jeg får opkald fra forældre til 3-4-5-årige børn, som fortæller at de slet ikke viser interesse for potten. Børn er fysisk klar til at smide bleen mellem 20-28 mnd, men de kommer ikke nødvendigvis selv og siger til. Har man gjort lidt forarbejde med potten og er opmærksom på signaler og selv tager initiativ til det, så vil det gå som en leg. Tålmodighed og hygge er kodeordet, men mange forældre er konfliktsky og vælger ikke at tage stilling. Hvis du vælger at komme dit barn på potten allerede når det kan sidde, giver du barnet alle forudsætninger for at få et afslappet forhold til toilet og eliminationen og alle bliver i sidste ende glade! Stofbleerne støtter denne proces, da man altid kan se om der er tisset og barnet vil begynde at mærke, at bleen er våd, kontant afregning på den måde.


Så fortsæt endelig med at sætte din datter på potten, men forvent ikke noget, kun hygge! Lad det udvikle sig naturligt og snart vil det blive et dejligt ritual og du vil blive mere opmærksom på hendes tegn og hun vil mærke, at du lytter til hende.


Der er engelske bøger om emnet – diaper free baby, elimination communication osv. Du kan finde dem på amazon.com. De omhandler dog ble-fri baby og vil gå hele vejen, men mindre kan også gøre det. De kan i hvert fald være god inspiration og give masser af facts.

Kærlig hilsen Mie

Ingen kommentarer: